Nieuws

Gehoorbescherming

17 juli 2018 - Blogberichten

Tomorrowland, Pukkelpop, Francofolies, Suikerrock, Laundry Day, … Het festivalseizoen is volop bezig en meer dan ooit zijn we er ons ook van bewust dat festivals zware gevolgen kunnen hebben voor het menselijk oor. Je wil op dat moment misschien wel los gaan op de luide bas, maar zorg dat je over tien jaar nog altijd van muziek kan genieten. De confrontatie met hard en/of langdurig geluid kan namelijk leiden tot blijvende gehoorschade. Preventie is dus de boodschap: draag altijd zorg voor je oren en bescherm ze indien nodig!

GEHOORSCHADE

Onze beide oren vangen tonen op waardoor we onze omgeving kunnen begrijpen. Ons gehoor krijgt tijdens ons leven veel te verduren en neemt af naarmate we ouder worden. Gehoorverlies of gehoorschade kan ook plots veel vroeger in ons leven optreden en is helaas onomkeerbaar. Met een hoorapparaat of met een implantaat kan gehoorschade min of meer behandeld worden, maar je gehoor zal nooit meer hetzelfde zijn.

Het risico op gehoorschade is afhankelijk van twee factoren: de sterkte van het geluid en de tijdsduur en frequentie van blootstelling aan dat geluid. Gehoorschade door lawaai of muziek is het gevolg van fijne haarcellen in het binnenoor die onherstelbaar beschadigd zijn. Deze haarcellen hebben als functie de geluidstrillingen door te geven aan de gehoorzenuwen, die ze op hun beurt naar de hersenen doorsturen.  Hoe meer haarcellen beschadigd zijn, hoe groter het gehoorverlies en hoe moeilijker het wordt om geluiden van elkaar te onderscheiden. Gehoorschade kan optreden aan één oor, maar ook aan beide oren.

TUUUUUUUUUUUUUUUT: OORSUIZEN OF TINNITUS

Veel mensen ervaren een piep of ruis na het uitgaan of bezoeken van een concert. Dat wil niet onmiddellijk zeggen dat het oor permanente gehoorschade heeft opgelopen, maar dat het geluidsniveau zodanig hard was dat het oor wat tijd nodig heeft om te herstellen.

Heb je echter last van een voortdurend piepend geluid horen terwijl er geen omgevingsgeluid is? Dan is er sprake van oorsuizen of tinnitus. Dit is een permanent oorprobleem als gevolg van gehoorbeschadiging door langdurige blootstelling van de oren aan luide geluiden, zoals bijvoorbeeld een concert. Eenmaal suizingen optreden, bestaat er geen doeltreffende manier om ze te doen afnemen. Preventie is de boodschap! Om gehoorschade op lange termijn te vermijden, doe je er dus goed aan om altijd zorg te dragen voor je oren. 

DRAAG OORDOPJES

Je oren bescherm je door het dragen van oordopjes. De kracht van een oordop is de manier waarop hij de gehoorgang afsluit en bepaalde geluiden doorlaat. Oordopjes bestaan in zachte kneedbare vorm en in harde vorm en zijn niet duur. Geen reden dus om niet te investeren in je oren!

Voor je het weet loop je blijvende gehoorschade op. Geniet van muziek zonder piep en schuim de festivals dus enkel en alleen af met goede gehoorbescherming!